Dom in oprema

Klimatske naprave postajajo lepše in varčnejše

Čeprav smo še vedno v koledarski zimi, bo kmalu prišla pomlad in z njo toplejše vreme. Kmalu bodo temperature v pisarnah in naših domovih narasle do neudobnih in takrat nam pridejo prav klimatske naprave. Preden pa se zapodimo v nakup je potrebno vedeti, kakšno hlajenje sploh potrebujemo, predvsem pa kam ga bomo namestili. Če smo še pred desetimi leti beležili odpor do nameščanja klimatskih naprav v stanovanjske objekte, pa si zdaj skoraj ne moremo več predstavljati življenja v vročih dneh brez ustreznega hlajenja prostorov. Ustrezno nameščena klimatska naprava pa ne uravnava samo temperature naših prostorov, temveč zagotavlja tudi primerno stopnjo vlažnosti. Zrak tudi prečistijo. Novejše in naprednejše klimatske naprave so tudi bistveno bolj ekonomične, saj porabijo manj električne energije kot nekoč.

Neprijazen izgled sedaj zamenjujejo naprave različnih oblik, lahko si tudi izberemo nam ljub vzorec poslikave in barvo. Vse moderne naprave so opremljen s kakovostnimi in učinkovitimi filtri, ki zrak dobro prečistijo in iz njega odstranijo trde delce prahu in bakterij. Najnaprednejše omogočajo daljinsko upravljanje, trenutno najbolj iskane so tiste, ki jih lahko krmilimo kar preko brezžičnega omrežja s pomočjo aplikacije za pametne telefone in tablice. Med najbolj pomembne lastnosti kakovostne klimatske naprave prav gotovo sodi njena energijska učinkovitost. Novejše naprave so uporabne tudi za gretje prostorov v zimskih mesecih, saj boljše od njih dobro delujejo tudi pri zunanjih temperaturah 30 stopinj pod lediščem.

Poznamo več različnih modelov, zato se je pred izbiro pametno posvetovati s strokovnjakom. Upoštevati moramo tako velikost in prostornino prostora, kot tudi osončenost in samo izolacijo objekta. Kot so nam povedali izkušeni vgrajevalci naprav, se danes stranke večinoma namesto klasičnih odločajo za invertske klimatske naprave, ki se ne izklapljajo tudi po doseženi željeni temperaturi. S tem se bistveno zmanjšajo stroški. Invertske naprave so ves čas vklopljene. Delujejo z zmanjšano močjo in samo vzdržujejo temperaturo prostora, s tem pa varčujejo z energijo.