Zdravje in hrana

Ločitev kot vzrok za depresijo

V današnjem svetu je ločitev vse več. Vzrokov za to je veliko, med njimi je zagotovo tudi razvajenost ljudi. Praktično vsako stvar, ki si jo želimo, lahko brez težav dobimo, če le imamo dovolj denarja. Ko odpremo televizijo, so oglasi polni predmetov in storitev, ki nam lajšajo življenje, da se je treba čimmanj truditi. Kadar pa deliš življenje še z enim človekom, je nujno stalno prilagajanje in razmišljanje ne samo o svojih, temveč tudi o njegovih ali njenih potrebah.

Skupno življenje je težko in včasih postanejo konflikti preveliki za nadaljevanje skupne poti. In potem… Ločitev. Če leta živiš skupaj z nekom, potem pa naenkrat ostaneš sam, je to hud šok, s katerim se ljudje soočajo različno. Lahko se zaprejo vase, utapljajo žalost v alkoholu, ali pa si poskušajo pomagati in iščejo drugo družbo. Občutki depresije so po ločitvi pogosti, njihovih sprožiteljev pa je veliko – osamljenost, negotovost v prihodnost, skrb za otroke, občutek zapuščenosti, nerazumljenosti…

V zakonu je pomemben tudi občutek varnosti, ki nam daje trdnost v življenju, ob ločitvi pa se vse poruši in čustvena varnost je le še boleč spomin, ki bi ga rad nazaj. Kako naprej? Obstaja veliko skupin za samske in ločene, kjer lahko vsak najde oporo v težkih trenutkih, če je ne more najti med domačimi ali prijatelji. Velikokrat je tudi veliko laže govoriti z nekom, ki te popolnoma razume, ker je sam doživel podobno.

Ljubezen je pomemben del našega življenja. Kot na vseh področjih, gre tudi tu večkrat kaj narobe. Poskusimo se upreti današnji družbi in pokvarjene stvari popraviti, ne pa vreči v smeti!

Še preden pa pride do ločitve vama lahko skupaj s partnerjem pomaga partnerska terapija. Več o tej terapiji si lahko preberete s klikom na povezavo.