Šport in prosti čas

Z rednim tekom do kondicije

Tek velja za eno od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti v Sloveniji in tudi drugod po svetu. Obožujejo ga vse generacije in oba spola. Kljub temu pa lahko trdimo, da se ljubitelji teka med seboj zelo razlikujejo. Nekateri tečejo prav vsak dan, spet drugi nekajkrat na teden, tretji enkrat na teden … Možnosti za tek je torej res veliko. Skupni imenovalec vseh tekačev, ki redno tečejo, pa je, da imajo veliko večjo kondicijo kot tisti, ki se teka poslužujejo le sem ter tja.

V današnjem prispevku vam bomo povedali, kaj v praksi pomeni redno teči in kako ravno z rednim tekom lahko dosežemo neverjetno veliko kondicije. Najprej pa naj vam zaupamo, da tekaški uspehi in kondicija ne pridejo kar čez noč. Če želite doseči velike uspehe in pravo mero kondicije, potem se morate držati določenih pravil.

Za še več koristnih nasvetov, kako lahko z rednim tekom dosežete vrhunsko kondicijo, pa si oglejte priljubljeno spletno stran www.aktivni-fit.si. Tam vas čakajo tudi številni drugi nasveti, tako ali drugače povezani s športom in aktivnostjo.

1. Bodite vztrajni in potrpežljivi

Če ste mislili, da boste s tekom do večje kondicije prišli kar čez noč, se močno motite. Za prave uspehe in kondicijo potrebujete ne samo mesece, temveč leta. Še posebej to velja za vrhunske športnike, ki do svojega odličnega uspeha niso prišli prej kot po desetih letih trdega in vztrajnega dela.

Uspeh in kondicija sta torej odvisna predvsem od vztrajnosti in potrpežljivosti, ki ju marsikdo ne premore. Če želite postati pravi tekač, potem naj tek postane del vašega življenja. Iz leta v leto boste tekli hitreje in bolje.

2. Najpomembnejši je redni trening

Če želite postati resen tekač in si s tem nabrati veliko količino kondicije, potem tecite vse leto. Trening teka opravljajte ne glede na letni čas. Lahko tečete sami, z družino, s prijatelji … Pridobivanje kondicije je dolgotrajen proces, izgubite pa jo lahko presneto hitro.

3. Privoščite si tudi pravo mero počitka

Napredek v kondiciji s pomočjo teka boste lahko dosegli, če boste upoštevali eno od osnovnih življenjskih pravil, ki pravi, da morate telesu po napornem treningu dati priložnost, da se obnovi. Zato si privoščite dovolj počitka in spanca.

4. Trening teka naj bo raznovrsten in pester

V prvi vrsti morate poskrbeti za to, da bo trening teka za vas užitek in nikakor ne vsakodnevna obveznost. Posledično bo tudi napredek večji, obenem pa še zadovoljstvo, ki ga boste čutili ob tem dosežku. Priporočamo, da tek kombinirate še sprostitvenimi aktivnostmi. Pri tem mislimo na sproščanje, masaže, kopeli in podobno.

5. Dobro zastavljen vadbeni program

Vsak tekač naj bi imel svoje prioritete in potrebe. Temu je potrebno prilagoditi tudi program vadbe. Poskrbite, da si boste omogočili objektiven vadbeni program, ki mu boste lahko sledili.

Vas mučijo bolečine v križu? Potem si preberite članek z naslovom “Protibolečinske vaje v fitnesu za odpravo težav v križu“.