Podjetništvo in ekonomija

Tolmačenje je prav posebna oblika prevajanja

Tolmačenje velja za posebno obliko prevajanja, ki temelji predvsem na ustnem prevajanju. To obliko prevajanja najpogosteje uporabljamo na določenih konferencah, seminarjih, sestankih, pogajanjih ter še marsikje drugje. Poznamo veliko prevajalskih agencij, ki zaposlujejo le najboljše tolmače, zato se lahko vedno obrnemo nanje. Take agencije nam svoje storitve ponujajo že za zelo malo denarja, in sicer tudi po spletu.

Tolmači poskrbijo, da prevajanje poteka hitro in brez napak

Za tolmačenje lahko rečemo, da je verjetno ena od najbolj zahtevnih oblik prevajanja, ki mora potekati hitro in povsem brez napak. Ravno zato je najbolje, da imamo naenkrat na določenem dogodku, ki zahteva tolmačenje, prisotna kar dva tolmača. Tako bo delo bolj enostavno in večja verjetnost je, da bo vse potekalo brezhibno. Tudi stresa bo v tem primeru veliko manj.

Vsak tolmač mora biti za tolmačenje podkovan tako v maternem jeziku kot tudi v jeziku, v katerega prevaja sprotno besedilo. Prav tako je značilno, da so tolmači specializirani za posamezna področja tolmačenja. Pri tem na primer mislimo na področje farmacije, medicine, financ, gradbeništva in še bi lahko naštevali.

Dve obliki tolmačenja

Tolmačenje lahko v grobem razdelimo na konsekutivno in na simultano tolmačenje. Pri prvi vrsti tolmačenja gre za tolmačenje, kjer tolmač sedi ali stoki ob govorniku in besedilo prevaja kar sproti, in sicer po sklopih. Tolmač pri tem najprej pozorno posluša govornika, nato pa prevzame njegov govor, ki ga seveda primerno ter ustrezno tudi prevede.

Za simultano tolmačenje je značilno, da tolmač sedi v popolnoma izolirani kabini in ima na glavi primerne slušalke. V njih sliši le glas govornika, tolmačeno besedilo pa govori v mikrofon. Tovrstno tolmačenje torej zahteva tudi posebne pripomočke, ki jih je potrebno ves čas imeti v kabini.

Tolmačenje je torej posebna oblika prevajanja v ustni obliki. Najbolje ga je kot storitev naročiti kar preko spleta, saj je ponudba na tem mestu preverjeno najbolj ugodna. Več o tem prevajanju pa na povezavi.