Šport in prosti čas

Za poletne počitnice na jadranje!

Zadnje čase najdemo vedno več ponudb za poletne počitnice, ki ponujajo jadranje. Na voljo sta najem jadrnic s skiperjem ali brez, destinacije pa so seveda različne in se raztezajo po celem Jadranu. Privlačnost v preživljanju dopustniških dni na morju je v vetru v laseh in jadrih, brezmejnih širinah morja, občutku svobode.

Če želite dogodivščino namesto mirnega dopusta, bo jadranje prava izbira. Poleg jadranja lahko v dopustniške aktivnosti vključite oglede mest, kjer se boste ustavljali, treking pohode, kolesarjenje po bližnji okolici, ali pa se prepustite zabavi na jadrnici ali nočnih klubih na obali. Seveda si lahko privoščite plavanje kjerkoli se boste ustavljali, pa naj bo to na odprtem morju ali na plažah pri marinah, kjer boste pustili svojo jadrnico.

Preden se odpravite na jadranje, se je dobro vsaj malo podučiti o morskih tokovih, vremenu na morju, poskrbite za zaščitna oblačila pred vetrom in čevlje z nedrsečimi podplati, seveda pa ne smete pozabiti na zaščito pred soncem, ki je že od aprila na Jadranu zelo močno. S sabo morate imeti osebni dokument in morebitna predpisana zdravila, priporočljivo je, da imate tudi zdravila proti slabosti, če bi jih morda potrebovali.

Kar se tiče stroškov pri jadranju, je različno od ponudbe do ponudbe, načeloma pa najemi vključujejo storitve kot so: najem jadrnice (lahko s skiperjem ali brez), organizacija in vodenje aranžmaja, zavarovalna kavcija v primeru poškodb jadrnice. Poleg tega lahko v aranžmajih dobite še dodatne storitve, kot so: mala šola jadranja, večerja s skiperjem, izposoja koles, welcome drink, opcija polpenziona, itd. V osnovne aranžmaje zagotovo ni vključeno gorivo, ki ga jadrnica porabi, ali privezi v marinah.

Če si želite atraktivno preživeti vaš dopust, ki ne bo vezan le na eno plažo in mesto, ampak se želite vsak dan zbuditi kje drugje, je jadranje prava izbira. Dogodivščinam naproti in lepi zagoreli polti vam stoji na poti le še vaša odločitev – kaj boste izbrali?