Računalništvo in internet

Kakšno nalogo ima spletni strežnik

Web Server ali spletni strežnik je označen kot računalniški sistem, ki je namenjen obdelovanju zahteve preko HTTP protokola. V resnici se pojem nanaša na celotni sistem ali pa posebej na programsko opremo, ki nadzira ter sprejema omenjene zahteve. Njegova primarna funkcija je shranjevati, obdelovati in pošiljati spletne strani odjemalcem. Predložene strani na spletu so najpogosteje v obliki dokumentov HTML. Ti poleg besedil lahko vključujejo tudi slike, CSS predloge ter skripte.

Brskalnik na spletu pa sproži komunikacijo tako, da HTTP pošlje zahtevo za določen vir. Strežnik se temu primerno odzove, in sicer z vsebino tega vira ali pa v obliki sporočila o napaki. Vir je praviloma resnična datoteka na sekundarnem strežniškem polnilniku. Kljub temu pa to seveda ni vedno nujno. To je zlasti odvisno od tega, na kakšen način se spletni strežnik izvaja.

Spletne strani strežejo različni strežniki

Na internetu strani streže velika množica spletnih strežnikov. Nekateri med njimi so zelo množično uporabljeni. To so na primer spletni strežnik Apache, Microsoft IIS, LiteSpeed, Google Serves, Nginx.

Apache je na primer vrsta spletnega strežnika, ki igra poglavitno vlogo pri širjenju spleta. Že četrtino stoletja velja za najbolj priljubljen HTTP strežnik na celem svetu. Od konca leta 2007 je bilo na tovrstnem strežniku postavljenih približno polovica vseh spletnih strani. Spletni strežnik Apache je razvila skupina razvijalcev, ki ni delovala pod prav nobeno veliko družbo ali podjetjem. Kasneje so se povezali v skupnost Apache Software Foundation.

Kaj je IIS Express

IIS Express je različica spletnega strežnika IIS. Na voljo je v obliki samostojnega brezplačnega strežnika. Nameščen pa je v operacijski sistem Windows XP. Podpira protokole http in HTTPS. Velja za prenosnega, shrani svojo konfiguracijo za uporabnika, poskuša se izogibati konfliktom že obstoječim spletnim strežnikom na istem računalniku ter ne zahteva administrativnih pravic.

ISS Express spletni strežnik se lahko prenese kot samostojni paket, lahko pa kot del WebMatrixa ali kot del Visual Studia 2012 ali kasnejših različic.

Nginx spletni strežnik

Nginx spletni strežnik se uporablja kot strežnik za porazdeljevanje obremenitve pa tudi kot HTTP predpomnilnik. Zanj je značilno, da lahko servira tako statično kot tudi dinamično vsebino. Je alternativa priljubljenemu spletnemu strežniku Apache.