Računalništvo in internet

Izbire domene za naše podjetje

Izdelava spletne strani je eden izmed najpomembnejših korakov vsakega uspešnega podjetnika. Preko spletne strani lahko svoje produkte in storitve ponujamo lokalno ali pa po vsem svetu. Tako dosežemo ogromno število potencialnih kupcev. Obenem pa širimo zavest o obstoju našega podjetja. Pred tem pa moramo opraviti registracijo domene. To je preprost a kreativen proces, kjer si izberemo želeno ime svoje spletne strani. Razpoložljivost imena lahko preverimo pri ponudnikih gostovanja in raznih portalih. Dobro pa je, če poznamo osnovna pravila pri izbiri idealne domene.

Vse se začne z raziskovalno nalogo

Morda imamo idealno ime že izbrano, vendar to na žalost ni dovolj. Pred registracijo domene moramo preveriti njegovo razpoložljivost. Možno je, da ga uporablja že drugo podjetje. Tako bomo morali ponovno razmisliti o najboljši možni domeni. Za lažji potek registracije pa se lahko zgledujemo po sledečih korakih:

Pri registraciji domene preverimo imena, ki so na voljo

Na spletni strani mnogih ponudnikov gostovanja imamo iskalnik domen. Ta nam bo povedal, katera imena so zasedena in katera so prosta za uporabo.

Uporabimo krajša imena

Raziskave so pokazale, da si imena daljša od 12 znakov ljudje težko zapomnijo. Poleg tega se izogibajmo uporabi številk in vezajev, če je možno. Lahko pa uporabimo številke in vezaje v bolj kreativni kombinaciji imena.

Končnica .com ali .si

Izbira končnice je zelo pomembna. Za lokalno poslovanje v Sloveniji je bolj smiselno izbrati .si. Za doseganje strank s svetovnega trga pa je .com idealna izbira. Poznamo pa tudi veliko drugih končnic, ki jih lahko uporabimo za svojo spletno stran.

Registracija domene je dolgoročna naložba

Ko bomo zakupili svojo domeno, jo bomo uporabljali dolgo časa. Tako moramo razmisliti, če bo izbrano ime zdržalo preizkus časa 5, 10, 15 in več let v prihodnosti.

Preverimo razpoložljivost imena domene

Vedno je najbolje, da izbrano domeno prvo preverimo. To je najlažje storiti pri ponudniku gostovanja, kjer je možno tudi opraviti registracijo domene. Tako lahko na spletni strani www.domovanje.com preverimo ime domene in njene končnice. Obenem pa zakupimo tudi strežnike, kjer bo naša spletna stran tako rekoč živela.

Domeno lahko zakupimo za minimalno obdobje enega leta. To je zanemarljiv strošek. Res pa je, da bomo morali biti previdni, saj bo potrebno ponovno podaljšanje domene po obdobju enega leta.

Tehnična pravila pri izbiri domene

Registracija domene je omejena z nekaterimi pravili. Ta pravila obstajajo zaradi ohranjanja reda pri izbiri imen. Tako moramo upoštevati sledeče omejitve pri registraciji imena:

  • Uporabljamo lahko le črke, številke in vezaje. Možna je uporaba šumnikov.
  • Vezaji se ne smejo pojaviti na začetku ali koncu imena.
  • Domene se ne smejo podvajati.
  • Imena niso občutljiva na velike ali male črke.
  • Največja možna dolžina domene je 63 znakov. Za določene končnice pa je možno izbrati do 64 znakov.

Izbira domene je zabaven a ključen korak k ustvarjanju naše spletne prisotnosti. To je tudi razlog, da mu namenimo veliko pozornosti, saj se bomo z izbrano domeno pokazali vsem potencialnim kupcem.