Računalništvo in internet

Katero domeno naj registriram?

Pa je doletelo tudi vas. Odločili ste se, da boste imeli svojo spletno stran, obenem pa ugotovili, da boste poleg tega potrebovali še spletno gostovanje in domeno. Veliko o registraciji domene si lahko preberete na blogu https://www.registracija-domen.net/, kjer boste našli številne nasvete in ideje. Verjetno vam je že znano, da boste najprej morali izbrati ustrezno domeno, ki bo jasno sporočala namen vaše spletne strani. Izbira ustrezne domenske končnice je odvisna predvsem od vaše ciljne publike. V nadaljevanju vam bomo zato našteli različne vrste domenskih končnic in vam svetovali, katero izmed njih je najbolje izbrati.

Poznamo ogromno različnih domen, ki jih na splošno lahko razdelimo v 3 skupine: splošne domene (končnice .com, .org, .info, .net, …), državne domene (končnice .si, .hr, .de, .at, .eu …) in zadnje čase vedno bolj popularne tematske domene (.pro, .blog, .promo, .shop, .life, .agency, .center, …).

Splošne domene

Splošne ali generične domene so primerne za spletne strani v vseh jezikih, predvsem pa za angleške strani. Najbolj pogosto uporabljena je seveda domena .com, saj so je vajeni po celem svetu. Pogosto uporabljena končnica domene je tudi .net, medtem ko .org pride v upoštev predvsem takrat, ko gre za neprofitno organizacijo. Ker so generične domene (.com in .net) tako široko priljubljene in pogosto uporabljene, je zelo težko najti še kakšno prosto domeno, ki bi jo lahko uporabili zase.

Državne domene

Če se želite s svojo stranjo predstaviti v točno določeni državi, potem izberite državno oziroma nacionalno domeno. Tako na primer za spletno stran v slovenskem jeziku izberite domensko končnico .si, saj smo je Slovenci najbolj navajeni in ji tudi zaupamo. Podobno velja za spletne strani v drugih jezikih – izberite njim ustrezno končnico domene. Nacionalne domene imajo še eno prednost: dobro se uvrščajo v iskalniku Google, kar vodi do boljših rezultatov.

Tematske domene

Če želite biti nekaj posebnega, pa lahko posežete tudi po tematskih domenah, ki s svojim imenom kažejo na tematiko določene spletne strani. Ta vrsta končnic še ni v uporabi prav dolgo časa, postajajo pa vedno bolj priljubljene, zaradi česar nastajajo vedno nove domene. Predstavljajo odlično alternativo drugim domenam, predvsem domeni.com, vendar so, razen določenih izjem, večinoma primerne za spletne strani v angleščini.

Kaj smo se iz zgoraj opisanega naučili? Če pripravljate spletno stran za italijansko govorečo publiko, registrirali pa ste jo s končnico .at, ste naredili kar veliko napako. Zato se držite naslednjih napotkov. Najbolje boste naredili, če registrirate državno domeno države vaše ciljne publike. Če je ta domena že zasedena, potem uporabite končnico .eu (ki je primerna za države Evropske unije). Na koncu pa vam ostaneta še končnici .com in .net ter seveda katera izmed tematskih domen.

Preberite članek o tem, kako poteka čiščenje diska.