Dom in oprema

Tehtanje čebeljih kolonij

Ljudje se s čebelarstvom ukvarjajo že od antičnega Egipta. Takrat so imeli dokaj omejeno tehnologije na voljo za čebelarstvo. Zgodnji čebelnjaki so bili narejeni iz slame in gline. Skozi čas je bilo možno opaziti različno mero napredka, kot je uporaba bolj kakovostnih materialov za grajenje panjev. Vedno pa je bila enaka težava – čebelarji niso mogli natančno preveriti notranjosti čebeljih panjev, saj so bili fiksirani. Vse to se je spremenilo v 18. stoletju z iznajdbo premičnega panja. To je bila zadnja velika iznajdba, ki je močno olajšala delo čebelarjev. Dandanes pa lahko izmerimo težo naših čebeljih kolonij s posebno čebelarsko tehtnico. To je eden izmed ključnih delov čebelarske opreme vseh profesionalnih in amaterskih oskrbnikov čebel.

Spremljanje ključnih lastnosti čebel

Tehtnica je ključna čebelarska oprema za spremljanje zdravja naše kolonije. Omogoča nam tehtanje panjev na cenovno ugoden in hiter način. Tako imamo vedno na razpolago ključne podatke, kot so:

  • Produktivnost naših čebel, kar se tiče pridelave medu
  • Zalogo shranjenega nektarja za zimsko obdobje
  • Možen potek čebeljega ropa

Tehtnica nam tudi poda podatke o približnem številu čebel in količini pridelanega medu. Tako lahko brez poseganja v panj pridobimo dragocene podatke o zdravju vseh čebel.

Čebelarska tehtnica
Tehtnica je ključna čebelarska oprema za spremljanje zdravja naše kolonije.

Zagotovimo zalogo nektarja za zimo

Odrasle čebele imajo življenjsko dobo, ki se razteza nekje do 6 tednov. Med zimskim časom, ko delavke spijo, pa lahko živijo tudi do 6 mesecev. Med tem časom bodo potrebovale zalogo hrane. To hrano si naberejo med pomladjo in poletjem ter vse do jeseni. 

Nektar, ki ga čebele shranijo za zimo je ključen za njihovo preživetje. Je pa res, da različni dogodki, kot so čebelji ropi, paraziti, bolezni ipd., močno oslabijo njihovo sposobnost za pridelavo meda. To je še posebej opazni pri ropu čebel, saj bodo vsiljivci pokradli zaloge medu. Nato pa bodo prišli še večji plenilci in pobrali ostanke. 

S primerno čebelarsko opremo lahko zaščitimo naše panje pred ropom. Nikoli ni možno nuditi 100% zaščite, vendar lahko močno omejimo potencialno škodo. Oprema, kot je čebelarski koridor oziroma hodnik, čebelarska tehtnica, ter visoko-kakovostni panji, nam bo zagotovila največjo možno učinkovitost čebel. 

Čebelarska tehtnica vsebuje moderno tehnologijo

Prednost čebelarske tehtnice je ta, da je to precizna oprema za čebelarje. Je izredno natančna in nam sporoča podatke v realnem času. Obenem pa vsebuje različne tehnologije za povezljivost z internetom preko Wi-Fi ter mobilnega omrežja. 

Sama precizna tehtnica ustvari arhiv vseh izmerjenih podatkov naših panjev. Te podatke pa si lahko ogledamo na pametnem telefonu ali prenosniku. Tako je možno spremljati različne lastnosti naših čebel skozi krajša in daljša obdobja.

Preberite si še naslednji članek: Ekstraktor medu za hitro pridobivanje kakovostnega medu

Ekstraktor medu je na primer odličen pripomoček za pridobivanje čim večje količine tega naravnega bogastva.